Від результату матчу на "Лужниках" залежала подальша участь команд у відборі та вихід на чемпіонат Європи 2000 року. Збірну України влаштовувала нічия, а "триколірним" потрібна була тільки перемога, про це повідомляє 24 канал.

Читайте також Збірна України презентувала нову форму від Adidas: фото футболок з патріотичним гаслом

Справжня війна, а не матч

Перед вирішальною грою у Москві відбувся шалений ажіотаж. Російські вболівальники божеволіли від згадки про збірну України, яка здобула перемогу з рахунком 3:2 у першому матчі у Києві в рамках відбору на Євро-2000.

У кожному домі та кожного чайника панували антиукраїнські настрої, притаманні російському народу. У радянському журналі опублікували матеріал під назвою "Бей, Хохлов, спасай Россию".

Хоча було використано прізвище футболіста все одно усі розуміли справжній підтекст. Адже приниження українського народу для росіян звичайна справа.

В останній чверті матчу збірна Росії вийшла вперед. Ударом зі штрафного рахунок відкрив Валерій Карпін, вболівальники "триколірних" почали святкувати перемогу. Однак, на 88-й хвилині гри Андрій Шевченко відзначився легендарним голом у ворота Філімонова та зрівняв рахунок.

У підсумку божевільний матч завершився з рахунком 1:1. Збірна України вийшла у стикові матчі кваліфікації на Євро-2000, а Росія залишилась на третьому місці та припинила виступи у відбірковій кампанії.

Відеоогляд матчу Росія – Україна:

Погрози Путіна на адресу Шевченка

Одразу після завершення матчу у роздягальню підопічних Йожефа Сабо зайшли тодішній прем'єр-міністр Росії Володимир Путін та мер Москви Юрій Лужков. Вони подарували годинники українським футболістом.

Читайте також Велика честь повернутися, – Шевченко про початок співпраці з Adidas

Сергій Ребров з часом згадував емоції російських чиновників після матчу. З його слів вони були засмучені. Нинішній головний тренер збірної України розповів, що годинник дарував особисто Путін, але він його подарував батьку.

Тодішній наставник українців Йожеф Сабо також згадав той момент із прем'єр-міністром Росії. Він сказав: "Ця падла, Путін, після матчу зайшов до нас у роздягальню, розмовляв зі мною. Я після нього помив руки".

Йожеф Йожефович зізнався, що якби знав чим усе завершиться, то прибив би Путіна ще тоді у роздягальні.

Андрій Шевченко, який став тоді героєм матчу, розповів про те, що Путін зайшов у роздягальню та привітав кожного футболіста з перемогою і потім особисто звернувся до нападника.

Нинішній президент Української асоціації футболу згадав, що йому сказав Путін. З його слів можна зрозуміти, що він погрожував Шевченку.

Це ти нам забив?
Я.
Добре, я тебе запам'ятаю,
– розповів Андрій Миколайович.

Попри успішний результат збірної України у грі проти Росії, "синьо-жовті" не змогли пробитись в основну сітку чемпіонату Європи 2000 року, який відбувся у Бельгії та Нідерландах. Українці програли Словенії у стикових матчах.