НБУ випустив монету на честь Усика: реакція боксера

2 жовтня 2024, 14:09
Читать новость на русском

Джерело:

НБУ

Олександр Усик – один із найвидатніших спортсменів у історії нашої країни. Він є олімпійським чемпіоном і досі залишається непереможним на професійному рівні.

Навесні він став першим абсолютом хевівейту в епоху чотирьох поясів. На честь цього Національний банк України створив пам'ятну монету, повідомляє НБУ.

Читайте також "Завершить кар'єру перед боєм": ексчемпіон світу передбачив долю реваншу Усик – Ф'юрі

Визнання за епохальну перемогу

Вона випущена номіналом у 5 гривень і введена в обіг 1 жовтня. Тираж – до 50 тисяч штук, Монета має назву "Абсолютний".

"На аверсі монети зображено традиційний кримськотатарський орнамент, що символізує кримське коріння Олександра Усика. Цей візерунок, використаний у дизайні одного з образів спортсмена на битві поглядів перед поєдинком за титул абсолютного чемпіона світу, підкреслює нерозривний зв’язок Криму з Україною. 

На реверсі в центрі композиції зображено стилізований образ чемпіона-спортсмена на тлі абрису монумента «Батьківщина-мати» – символу незламності та міцності українського народу. Внизу ліворуч і праворуч від силуету чемпіона зазначено написи: 18.05.2024 (дата проведення бою), АБСОЛЮТНИЙ і UNDISPUTED (титул, який виборов спортсмен)", – йдеться у повідомленні.


Монета на честь Олександра Усика / Фото НБУ

На це схвально відреагував український чемпіон. Усик заявив, що це честь для нього та підкреслив, що монета є символом не тільки його перемог:

Вдячний за таку високу честь, але хочу наголосити, що ця монета символізує усіх спортсменів, які виборюють медалі для нашої країни, а також всіх тих, хто зі зброєю в руках захищає Україну. Наші перемоги – це також нагадування світу, що українці борються за своє життя, за своїх рідних,
– сказав Усик.

Зазначимо, що попереду на Олександра Усика очікує реванш проти Тайсона Ф'юрі. Він відбудеться 21 грудня у столиці Саудівської Аравії.