Цьогорічний чемпіонат України зі спортивної гімнастики став найдорожчим спортивним змаганням, з тих що фінансуються держбюджетом. Згідно з розслідуванням Tribuna.com та NGL.media, кошти отримала маловідома компанія, якою керує 23-річна Валерія Гуторка.

Читайте також Скандал у гімнастиці: як держава заплатила понад 6 мільйонів 23-річній тіктокерці

Подкопаєва: Подібні дії підривають довіру до спортивних інституцій

Низка видань звернулися за коментарем щодо розслідування до олімпійської чемпіонки зі спортивної гімнастики Лілії Подкопаєвої. На сторінці в інстаграмі титулована спортсменка дала свою оцінку скандальним подіям.

На думку Подкопаєвої, проводити чемпіонат України після таких масштабних змагань, як Олімпійські Ігри, було неправильним рішенням. У цей час найкращі спортсмени відновлюються після турніру. Проте Українська федерація гімнастики цього не врахувала.

У чемпіонаті взяли участь юніори, які змагалися за дорослими правилами. Жодного сенсу у таких змаганнях не було.

Ще більше обурення у Подкопаєвої викликали заявлені витрати на турнір.

"В умовах, коли країна переживає війну і бореться за виживання, суми, які вказують журналісти в розмірі близько 6 мільйонів гривень, викликають подив і обурення. Це виглядає не лише як недоцільне використання ресурсів, але і як повторення помилок, які були зроблені у 2015 році, коли також виникали скандали повʼязані зі звинуваченнями про фінансові зловживання. На жаль, ті, хто були на керівних посадах тоді, не зробили висновків і знову повторюють ті самі помилки.

Подібні дії підривають довіру до спортивних інституцій і негативно впливають на весь спорт в Україні. Нам потрібно змінювати підходи, щоб рухатися вперед і розвивати спорт на більш високому рівні", – написала Подкопаєва.

Довідка. У 2015 році у Києві відбувся турнір з гімнастики, який фінансувався держбюджетом, а його організаторкою була Стелла Захарова – віцепрезидентка Федерації гімнастики України. Наразі триває слідство щодо витрат держбюджету, де був завищений кошторис.

Зазначимо, що Міністерство молоді та спорту оголосило про створення робочої групи з метою перевірки фактів ймовірних зловживань під час організації скандального чемпіонату України. За словами очільника відомства Матвія Бідного, український спорт має бути публічним прозорим і ефективним.